בדיקת MRI

בדיקת MRI

בדיקת MRI היא הבדיקה המתקדמת והמשוכללת ביותר נכון להיום. MRI – ראשי תיבות של Magnetic Resonance Imaging מבוססת על גלי רדיו המשודרים בתוך שדה מגנטי רב עוצמה, ומספקת לרופאים תמונת מצב מדויקת ביותר של כל אזור בגוף שיש צורך לבחון את מצבו ואת מבנהו, ובפרט המוח. 

מכון MRI

בדיקת MRI היא אחד הכלים המהפכניים שפותחו, ושני המדענים שאחראים לה – הבריטי פיטר מנספילד והאמריקאי פול לוטרבור – זכו בפרס נובל לרופאה בשנת 2003: מנספילד על מודלים מתמטיים שמאפשרים את הפענוח המדויק והמהיר של הממצאים, ולוטרבור על הרעיון של מיפוי גוף האדם וסריקתו לצורך אבחון רפואי (העקרונות הפיזיקליים שעומדים בבסיס הבדיקה היו ידועים עוד קודם, ולוטרבור רתם אותם לתועלת הרפואה – ולטובת בריאותנו). אגב, עוד קודם למנספילד ולוטרבור התבצעה הבדיקה על ידי פרופסור ריימונד דמדיאן, שאף רשם על כך פטנט בשנת 1972, אולם בקרדיט ובתהילה, כאמור, זכו לוטרבור ומנספילד. 

כיצד עובדת בדיקת MRI 

במהלך הבדיקה שוכב המטופל על מיטה המוכנסת אל מכשיר ה-MRI, שמהווה שדה מגנטי רב עוצמה. בזמן הבדיקה משודרים גלי רדיו אל הנבדק, ואלה גורמים לאטומי המימן בגוף הנבדק לשנות את מיקומם (בממוצע 60% ממשקלנו הם מים, כך שגופנו מכיל אטומי מימן רבים). הפסקת שידור גלי הרדיו גורמת לאטומי המימן לחזור למקומם המקורי, תזוזה זו נמדדת, נרשמת במחשב ובסופו של דבר מפוענחת לכדי תמונת מצב מדויקת של האזור בגוף שבו ישנו חשד למחלה או לגידול. 

הבדיקה נמשכת כ-20 עד 60 דקות, במהלכן מתבקשים הנבדקים לא לזוז (התזוזות עלולות ליצור תמונה מטושטשת). לאורך כל הבדיקה מתקיים קשר בין הנבדקים לבין הטכנאי שמבצע את הבדיקה, באמצעות אינטרקום – כך שהטכנאי יכול להרגיע את הנבדקים אם הם חשים מצוקה כלשהי. 

בדיקת MRI – הבדיקה הבטוחה ביותר שיש 

בדיקות MRI לא כוללות קרינה משום סוג שהיא, כך שמדובר בבדיקה הבטוחה ביותר שיש. יחד עם זאת, השכיבה ללא תנועה בתוך חלל סגור עלולה להלחיץ חלק מהנבדקים. גם הרעש הנשמע בזמן הבדיקה (מעין קולות נקישה) עלולים לגרום אי נוחות. 

היתרונות הרבים של בדיקת MRI, שהיא בדיקה מצילת חיים של ממש, משכנעים את רוב הנבדקים להתגבר על אי הנוחות ולעבור אותה. במקרים קיצוניים, יסייעו הרופאים והצוות האחראי לנבדקים להתגבר על המצוקה (באמצעות תרגול בסימולטור או תרופות הרגעה, או אפילו ביצוע הבדיקה תוך הרדמה). 

בדיקות MRI לילדים 

מאחר שבדיקות MRI לא כוללת קרינה, היא מומלצת לתינוקות וילדים שיש צורך לאבחן את פנים גופם או מוחם. הקושי העיקרי בבדיקה לילדים הוא הצורך לא לזוז במשך כחצי שעה – ילדים קטנים יעברו בדרך כלל בדיקה בהרדמה. מעל גיל 5-6 כבר אפשר לעבור את הבדיקה ללא הרדמה, כשאחד ההורים נמצא עם הילד בחדר ומסייע לו לעבור את הבדיקה בצורה הנעימה ביותר האפשרית. 

מי לא יכול לעבור בדיקת MRI 

מי שבליבו הושתל קוצב לב מנוע מלעבור את הבדיקה, שכן השדה המגנטי רב העוצמה עלול לשבש את פעולת הקוצב. גם מי שבגופו קיימים רסיסים מתכתיים לא יכול לעבור את הבדיקה, מחשש שהמגנט יגרום לתזוזת הרסיסים ולנזק. 

בדיקת MRI מוח 

בדיקת MRI של המוח מתבצעת כשיש חשד לגידול במוח, כדי להדגים את פעילותה של ההיפופיזה (בלוטת יותרת המוח), כדי לאבחן אפילפסיה או מחלות מטבוליות, וכדי לאתר מומים מולדים במוח. גם אנשים בריאים עוברים בדיקת MRI של המוח – כחלק ממחקרים מדעיים המנסים (ובמקרים רבים כמובן גם מצליחים) למפות את מוח האדם ולזהות מהו תפקידו של כל אזור בו. 

בדיקות MRI של השד 

בדיקת MRI של השד היא כלי האבחון היעיל ביותר של סרטן השד – שתוקף אחת מכל תשע נשים. לקראת הבדיקה של השד מוזרק לנבדקת חומר ניגוד בשם גדוליניום, שמסייע ליצירת תמונה ברורה יותר. הבדיקה מתבצעת גם להערכת הצלחת הטיפול בסרטן השד, וכן לשלילת חזרת הגידול. בדיקת MRI של עמוד השדרה בדיקת MRI של עמוד השדרה מתבצעת על מנת לאתר פגיעות בחוט השדרה, זיהומים או גידולים בחוליות, מומים מולדים – ובעיקר כדי לאבחן פריצת דיסק ולתכנן את הטיפול בבעיה נפוצה זו. על פי המלצות הרופאים, מתבצעות בדיקות MRI גם לאבחון מצבם של איברים אחרים, ובהם הלב, הכבד ועוד. 

בדיקת MRI יקרה יותר מבדיקות אחרות (CT וכו’), אולם היותה הבדיקה הבטוחה ביותר (ללא כל קרינה), והעובדה כי האינפורמציה המדויקת שהיא מספקת מצילה במקרים רבים חיים, הופכות את הבדיקה להכרחית ומבוקשת.

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים! (יש לבדוק בקופ״ח/בביטוח הפרטי שלך)

פרופ' חן הומפן

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים!

(יש לבדוק בקופ”ח/ בביטוח הפרטי שלך)