בדיקת MRI ראש: כמה זמן אורכת הבדיקה ומה היא כוללת?

בדיקת MRI ראש מתבצעת במצבים רפואיים מורכבים, או כשישנו חשד לפגיעה חמורה במוח. באופן טבעי לקראת בדיקה זו התחושות כוללות לא מעט מתח ולחץ. כמו כן ישנו רצון לדעת כמה שיותר פרטים טכניים לגבי הבדיקה, על-מנת להפחית את רמת אי הוודאות. כאן בעמוד תמצאו תשובות מפורטת על כל השאלות הנפוצות בנוגע ל-MRI ראש.

מהי בדיקת MRI ראש?

בדיקת MRI ראש, או דימות תהודה מגנטית של הראש, היא טכניקת הדמיה רפואית המשמשת להפקת תמונות מפורטות של המוח, הגולגולת ומבנים אחרים בתוך הראש. זוהי בדיקה לא פולשנית המשתמשת בשדה מגנטי חזק וגלי רדיו ליצירת תמונות אלו. התוצאות המתקבלות מהבדיקה הן תמונה תלת-ממדית מדויקת להפליא של המוח והרקמות הסובבות אותו.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

במהלך בדיקת MRI ראש, המטופל שוכב על מיטה הנכנסת לתוך מכשיר ה-MRI, שהוא מכשיר גדול בצורת צינור. המכונה יוצרת שדה מגנטי סביב הראש, וגלי רדיו המופנים לגוף. האותות המופקים מגלי הרדיו משמשים לבניית תמונות של המבנים הפנימיים של הראש. בזמן הבדיקה חשוב ביותר לשכב ללא תזוזה, כל תנועה עלולה לגרום לטשטוש של תוצאות הבדיקה. במהלך הבדיקה יושב טכנאי בחדר סמוך שניתן לתקשר אתו במידת הצורך. הבדיקה אורכת בדרך כלל 30-45 דקות.

מהם היתרונות של בדיקת MRI ראש?

  • בדיקה מדויקת: MRI מספקת תמונות מפורטות ביותר של המוח והמבנים הסובבים אותו, שיכולות לסייע באבחון מגוון רחב של בעיות במוח, כולל גידולים, שבץ מוחי, טרשת נפוצה ומומים מולדים.
  • לא פולשנית: בדיקת MRI ראש היא בדיקה לא פולשנית ובהתאם ברוב המקרים אין צורך כלל בהתאוששות או החלמה בסופה.
  • ללא קרינה: בניגוד לכמה טכניקות הדמיה אחרות, כמו סריקות CT, בדיקת MRI אינה משתמשת בקרינה מייננת, מה שהופך אותה לבטוחה יותר לשימוש חוזר.
  • ורסטיליות: MRI יכול להציג סוגים שונים של רקמות בתוך הראש, כולל רקמות רכות כמו המוח, העצבים וכלי הדם.

מהם הסיכונים של בבדיקה?

בדיקת MRI ראש היא בדיקה בטוחה בדרך כלל. הסיכונים הכרוכים בבדיקה הם מינימליים וכוללים חרדה, אי נוחות מהרעש של המכשיר וקלסטרופוביה כתוצאה ממבנה המכשיר. בנוסף, בבדיקות בהן יש שימוש בחומרי ניגוד עלולה להתפתח תגובה אלרגית.

מה ניתן לאבחן באמצעות בדיקת MRI ראש?

ניתן לאבחן באמצעות בדיקת MRI ראש מגוון רחב של בעיות במוח, כולל:

  • גידולי מוח
  • שבץ מוחי
  • טרשת נפוצה
  • מומים מולדים
  • מחלות מטבוליות במוח
  • זיהומים
  • אבחון סיבה מבנית לאפילפסיה
  • הפרעות הורמונליות
  • דלקת של המוח או הרקמות שמסביב
  • פציעות
  • דימום מוחי או אירועי מוחי
  • מחלות ניווניות

כיצד להתכונן לבדיקת MRI ראש?

לפני הבדיקה, חשוב לספר לרופא על כל בעיה רפואית שיש לכם, על כל תרופה שאתם נוטלים, כל אלרגיה שיש לכם ושתלי מתכת בגוף אם יש כאלו. ביום הבדיקה, חשוב להגיע לבית החולים או למרפאה עם בגדים נוחים ועם כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים. לפני הבדיקה יש להסיר כל חפצי מתכת כמו תכשיטים, שעונים, וסיכות ראש מכיוון שהם יכולים להפריע לבדיקה. חשוב לעקוב אחר כל ההנחיות שגורמי הרפואה סיפקו לפני הבדיקה ובמהלכה, לעתים תידרשו לצום.

מהו משך הבדיקה עצמה?

בדיקת MRI ראש אורכת כ-45 דקות. בחלק מהמקרים מעט פחות – כחצי שעה; ויש גם מקרים שבהם הבדיקה נמשכת זמן רב יותר – עד כשעה. ההבדלים נובעים מכך שכל MRI ראש (או בשמה האחר של הבדיקה, MRI מוח) עשויה לבחון אזור אחר במוח ולחפש סימנים המעידים או שוללים קיומה של מחלות ופגיעות שונות. פרמטר נוסף שעשוי להאריך במידה מסוימת את זמן הבדיקה הוא תזוזות: המכשיר רגיש מאוד לכל תזוזה, ולכן אם לא תשכבו ללא תנועה ולא תימנעו מהזזת הראש ייתכן צורך לחזור על מקטעים בבדיקה. בכל מקרה יש להיערך לשהות של עד 45-60 דקות בתוך המכשיר הגדול שמהווה למעשה שדה מגנטי עוצמתי.

מהו זמן ההיערכות ל-MRI ראש?

למשך הבדיקה עצמה יש להוסיף את ההיערכות לקראתה במכון ה-MRI. במקרים שבהם הבדיקה כוללת שימוש בחומר ניגוד, תתבקשו להגיע למכון כשעתיים לפני מועד הכניסה למכשיר ה-MRI. חומר הניגוד המקובל הוא גדוליניום, ולרוב הוא ניתן באמצעות זריקה. חומר זה צובע כלי דם במוח ומאפשר לזהות בקלות רבה יותר דימומים, מפרצות וחסימות. אם לא נדרש חומר ניגוד, תוכלו להגיע למכון גם כ-20 דקות לפני הבדיקה, לצורך רישום והתארגנות. במועד קביעת התור תקבלו הנחיות מפורטות לגבי שעת ההגעה המתאימה.

האם נדרשת התאוששות לאחר הבדיקה?

מרכיב נוסף במשך השהות במכון ה-MRI עשוי להיות זמן ההתאוששות לאחר הבדיקה. ברוב רובם של המקרים אין צורך בהתאוששות או השגחה, והחזרה לשגרה הינה מידית. יחד עם זאת, עבור נבדקים ונבדקות שהמחשבה על שהות בתוך מכשיר סגור במשך כ-45 דקות מלחיצה אותם, המצב מעט שונה. במקרים אלה, ייעשה שימוש באמצעי טשטוש או אפילו בהרדמה מלאה – ולכן תידרש המתנה עד להתאוששות וחזרה להכרה מלאה. בדרך כלל מדובר על כ-30 דקות עד שעתיים.

כמה זמן מחכים עד לקבלת התוצאות?

פרק הזמן המשמעותי יותר הוא ההמתנה עד שמתקבלות התוצאות. למרבה הצער גם בבדיקה רגישה כמו MRI ראש, העומס הרב המוטל על מערכת הבריאות הציבורית, וכתוצאה מכך גם על מכוני ה-MRI הפרטיים שמציעים את הבדיקה, גורם לתורים ארוכים מאוד – גם לבדיקה וגם לפענוח. למעשה פרק הזמן שבין היציאה ממכשיר ה-MRI לקבלת הממצאים עלול להגיע גם לשבועיים. בעיה נוספת שמייצר העומס היא שכיחות גבוהה מדי של שגיאות. על-פי הערכות שונות ב-10% עד 20% מבדיקות הדימות המתקדמות מתרחשת טעות במהלך הפענוח, וההשלכות של טעות מסוג זה ברורות. פנייה לשירות פענוח פרטי של בדיקת MRI ראש, שירות שניתן ע”י נוירורדיולוג בעל ניסיון רב ובהתאם בקיאות מעמיקה, מקצר את פרק הזמן עד לקבלת התשובות – ל-24 שעות בלבד. כמו כן מובטח פענוח מדויק לחלוטין.

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים! (יש לבדוק בקופ״ח/בביטוח הפרטי שלך)

פרופ' חן הומפן

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים!

(יש לבדוק בקופ”ח/ בביטוח הפרטי שלך)