סיבוכים לאחר ניתוח לייזר

טכנולוגיית הלייזר משמשת את המין האנושי למגוון רחב של מטרות מאז אמצע המאה העשרים. בין השאר מנוצלות קרני האור המונוכרומטיות והקוהרנטיות שפולטים מכשירי הלייזר לטובת תיקון הראייה. ניתוחי לייזר מתאפיינים בלא מעט יתרונות, כך שאין פלא שהם מהווים בימינו תחליף נפוץ למדי למשקפיים – אבל חשוב לדעת שלאחריהם ייתכנו גם סיבוכים שונים. בעמוד זה תמצאו מידע מפורט אודות הסיבוכים שעלולים להיגרם בעקבות ניתוח תיקון ראייה בלייזר וכן לגבי הפתרונות המומלצים במקרים אלה.

פענוח MRI ו CT

סיבוכים מיד לאחר ניתוח הסרת משקפיים בלייזר

ישנן 3 טכניקות עיקריות לביצוע ניתוח תיקון ראייה בעזרת לייזר (או כפי שנקרא ההליך לעתים קרובות, הסרת משקפיים בלייזר): הטכניקה הוותיקה שעדיין נמצאת בשימוש נקראת PRK ובמסגרתה מוסרת מהקרנית שכבת תאי ציפוי. לאחר מכן משויפת הקרנית באמצעות הלייזר. תאי ציפוי חדשים צומחים תוך מספר ימים. שיטה שנייה היא LASIK וגם לה יש כבר ותק של כ-20 שנה. זוהי גם הטכניקה הנפוצה ביותר והיא מבוססת על יצירת מתלה במרכזה של הקרנית. הרמת מתלה זה מאפשרת למנתח להגיע אל עומק הקרנית ושם לבצע שיוף באמצעות הלייזר. הטכניקה השלישית נקראת INTERLASIK ובמהותה היא דומה ל-LASIK. ההבדל היחיד הוא דרך יצירתו של המתלה – באופן מכני (ב-LASIK) או בלייזר (ב-INTERLASIK). בטכניקה מתקדמת זו ניתן לטפל בהצלחה גם כשהקרנית דקה.

אחוזי ההצלחה של ניתוחי לייזר לתיקון הראייה גבוהים ובסך הכל מדובר בהליכים בטוחים, אולם גם כך ייתכנו כאמור סיבוכים – כשבטווח הקצר הבעיות קשורות למתלה.

תזוזה של המתלה

לאחר ניתוח בלייזר אזור המתלה רגיש במיוחד, וכל חבלה, ולו הקלה ביותר, עלולה להסיטו ממקומו. למעשה גם שפשוף של העיניים עלול להוביל לתזוזה של המתלה – ובמקרים אלה ייתכן צורך בניתוח נוסף שיחזיר את המתלה למקומו המקורי.

יצירת מתלה לא תקינה

סיבוך אחר הוא כזה שנגרם כבר במהלך הניתוח: ישנם מצבים שבהם המתלה נקרע, מתפצל או נוצר במיקום לא אופטימלי – בכל המצבים הנ”ל נדרשת המתנה עד להחלמה של המתלה ורק אז ניתן יהיה לעבור למעשה את הניתוח

סיבוכים לטווח הארוך

  • סיבוכים אחרים בעקבות ניתוחי הסרת משקפיים בלייזר באים לידי ביטוי בטווח הארוך:

    צמיחה לקויה של תאי אפיטל
    סיבוך לאחר ניתוח בלייזר שעלול להיגרם בשיטת PRK. במצב זה הצמיחה המחודשת של אותם תאי ציפוי (תאי אפיטל) שהוסרו בניתוח מעוותת (כלפי פנים) והראייה הופכת למטושטשת. הפתרון לסיבוך זה הוא ניתוח נוסף.

    אסטיגמציה
    אם שיוף הקרנית אינו אחיד, התוצאה עלולה להיות אסטיגמציה – אחד מליקויי הראייה הנפוצים שנגרם עקב חוסר היכולת של הקרנית לשבור את האור באופן מדויק. התוצאה: תמונה מעוותת, מריחת אור, ראייה כפולה והופעת הילות סביב פריטים שונים.

    אקטזיה
    סיבוך נוסף כתוצאה משיוף לא אחיד של הקרנית הוא אקטזיה – מצב שבו הקרנית מאבדת את הקמירות שלה ונוצרת בה בליטה בצורה של חרוט. עיוות זה עלול לגרום לקוצר ראייה ואפילו חמור. בפרט חשופים לסיבוך זה בעלי קרנת דקה, ועל כן המלצה חשובה לכל מי שניגש לניתוח הסרת משקפיים בלייזר היא לעבור בדיקת אופטומטריסט יסודית שתזהה מראש את כל גורמי הסיכון.

    יובש
    יובש בעיניים הוא אחד הסיבוכים השכיחים לאחר ניתוח תיקון ראייה עם לייזר. סיבוכים אחרים הם זיהום או דלקת.

הפתרון: עדשות מגע סקלרליות

  • עדשות מגע סקלרליות הן פתרון אפקטיבי להפליא גם במקרים שבהם שיוף הקרנית אינו אחיד וגם כשנגרמים סיבוכים עקב זיהומים או יובש.

    זהו סוג ייחודי של עדשות: הן גדולות מהרגיל והשוליים שלהן מונחים על הסקלרה (ה”לבן” של העין) במקום על הקרנית, ובזכות איכות זו ניתן להוביל לתיקון הראייה גם בלי שהעדשות יבואו במגע עם הקרניות. עוד כדאי לדעת שעדשות מגע סקלרליות מונעות היווצרות יובש בעין בזכות הנוזל שישנו בחלל שבינן לבין הקרניות.

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים! (יש לבדוק בקופ״ח/בביטוח הפרטי שלך)

פרופ' חן הומפן

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים!

(יש לבדוק בקופ”ח/ בביטוח הפרטי שלך)