בדיקת MRI וטיפול בפיזיותרפיה

פריצת דיסק היא בעיה נפוצה למדי שמובילה לכאבים עזים ולמגבלה של ממש בתנועה. על-מנת לפתור בעיה חמורה זו נדרש קודם כל אבחון מדויק של מיקום הפריצה והיקפה, ובשלב הבא כדאי לבצע פיזיותרפיה על-מנת לאפשר חזרה לחיים תקינים במהירות רבה ככל האפשר.
בדיקת CT חזה

מדוע בדיקת MRI מבטיחה אבחון מדויק במיוחד של פריצת דיסק?

מכשיר ה-MRI הוא אמצעי הדימות המשוכלל ביותר הקיים כיום (ובהתאם אין פלא שמפתחיו, פיטר מנספילד ופול לוטרבור, זכו על כך בפרס נובל). המכשיר הוא למעשה שדה מגנטי רב עוצמה שבתוכו משוגרים גלי רדיו, ועל סמך תגובת אטומי המימן שבמולקולות המים בגוף ניתן לייצר תמונה תלת ממדית מפורטת ומדויקת של איברים פנימיים.

MRI עמוד שדרה במקרים של פריצת דיסק מזהה באופן ודאי את הדיסק שנפרץ – בהקשר זה כדאי לדעת שבעמוד השדרה כ-30 חוליות, ובין כל שתי חוליות ישנו דיסק, ואת מידת הנזק שנגרם לדיסק. האבחון המלא והמפורט מאפשר לתכנן טיפול אופטימלי שיניב מקסימום שינוי לטובה במינימום זמן.

עוד חשוב לדעת כי בדיקת MRI לא כרוכה בחשיפה לקרינה – יתרון משמעותי מאוד של אמצעי דימות זה, וכי הבדיקה עצמה נמשכת כחצי שעה עד שעה. זוהי בדיקה לא פולשנית שאינה גורמת לכאב, ועל כן אין צורך בהרדמה – פרט למקרים שבהם האדם סובל מקלסטרופוביה ועל כן יתקשה לשהות בחלל הסגור והצר יחסית במשך 30-60 דקות. במקרים אלה ניתן להיעזר באמצעי טשטוש או לעבור את הבדיקה בהרדמה, ולאחר השלמתה יישארו הנבדקים בהשגחה עד להתעוררות והתאוששות מלאה. בשאר המקרים החזרה לשגרה הינה מידית. בדרך כלל מבוצעת בדיקת MRI עמוד שדרה עם חומר ניגוד שניתן בשתייה או בזריקה, וגם הוא לא גורם לכאב או לתופעות לוואי.

פענוח בדיקת CT

סימפטומים של פריצת דיסק

  • ה”דיסק” הוא למעשה טבעת סחוסית שתפקידה הוא לבלום את הזעזועים בעמוד השדרה. כאמור ישנו דיסק בין כל שתי חוליות, והמבנה שלו מזכיר בצל. לחץ עז מדי על החוליות עלול להוביל לפריצת השכבה הפנימית של הדיסק, ואם זו לא מתאחה עלולה להיפרץ גם השכבה הבאה וכן הלאה. כשהפריצה מגיעה לשכבות החיצוניות שיש בהן גם תאי עצב ירגיש האדם כאב, ובסופו של תהליך עלולה להתרחש פריצת דיסק מלאה שתוביל ללחץ גם על חוט השדרה ולנזקים חמורים במיוחד.

    הסימפטום העיקרי הוא כאב, הן הגב והן במקומות אחרים בגוף שמקושרים במסלול עצבי לדיסק הספציפי שנפגע. המקומות המועדים ביותר לפורענות הם בין חוליה L5 לחוליה S1 (כלומר בגב התחתון, בין החוליה המותנית התחתונה לחוליית העצה העליונה), בין חוליה L4 לחוליה L5 וכן בין חוליה L4 לחוליה L3. פריצת דיסק מהסוג הראשון תוביל לכאב מתחת לברך, בצידה האחורי של השוק ובצידה החיצוני של כף הרגל, פריצת דיסק בין L5 לבין L4 גורמת בין השאר לכאב בחלק הצידי של השוק ושל הירך ולקושי לעמוד על העקב. במקרים נדירים יחסית תתרחש הפריצה בין L3 ל-L2 (הסימפטום העיקרי הוא כאב בחלק הקדמי של הירך) או בין L2 ל-L1 (כאבים במפשעה וחולשה של שרירים כופפים בירך).

פיזיותרפיה לטיפול בפריצת דיסק

  • לאחר שמאובחן מיקום הפריצה והיקפה באמצעות בדיקת MRI, ניתן לטפל במצוקה ואחת הדרכים היותר אפקטיביות היא פיזיותרפיה.

    טיפולי פיזיותרפיה בפריצת דיסק כוללים מתיחות, לחיצות, פיתולים (של עמוד השדרה) – כל אלה באופן ידני, כשכמובן כל תנועה נבחרת בקפידה בהתאם למצבו של המטופל הספציפי ועל סמן הניסיון של הפיזיותרפיסט. בנוסף יבוצעו טיפולים באמצעות מכשירים ייעודיים כגון אולטרסאונד, גירוי חשמלי תת עורי, חימום האזור, קירור ועוד.

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים! (יש לבדוק בקופ״ח/בביטוח הפרטי שלך)

פרופ' חן הומפן

קיימים החזרים כספיים בחלק מביטוחים פרטיים ומשלימים!

(יש לבדוק בקופ”ח/ בביטוח הפרטי שלך)